Френски макарони „Малина“

Тази класическа рецепта има дългогодишна история. Магията й се крие в начина, по който ни връща към спомените от детството.

 

Продукти за 70 макарона (или 140 черупки)

Време за приготвяне: около 1 час

Време за готвене: 30 минути

Време за престой: 30 минути

Престояване за: 24 часа

 

Продукти за малиновото сладко*:

1 кг пресни или замразени малини

600 гр. захар

15 гр. пектин

30 гр. лимонов сок

*В условията на извънредно положение може да използвате и готово сладко от малини.

 

Продукти за черупките:

300 гр. бадемово брашно

300 гр. пудра захар

110 гр. „втечнени“ яйчени белтъци*

+

300 гр. ситна захар

75 гр. минерална вода

110 гр. „втечнени“ яйчени белтъци*

 

Tip: „Втечнени“ яйчени белтъци*: Оставете ги за няколко дни в хладилника. В  идеалния случай – за седмица. През това време белтъците губят своята еластичност и стават по-лесни за разбиване на пяна, елиминирайки риска от формиране на зрънца.    

 

Приготовление

Стъпка 1: Приготвяне на малиновото сладко

Пасирайте малините с блендер за 10 минути. Сложете ги в тиган за сосове, заедно със захарта и пектина. Варете 4-5 минути на силен котлон. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Изсипете сладкото в разлат съд и покрийте с фолио. Оставете го да се охлади и го поставете в хладилника.

Tip: Пригответе сладкото от малини няколко дни преди това. Така то ще добие желаната текстура.

 

Стъпка 2: Приготвяне на черупките

Пресейте едновременно пудрата захар и фино смлените бадеми. Сложете  сладкарска боя в първата порция „втечнени“ яйчени белтъци. След това изсипете получената смес към пудрата захар и бадемовото брашно без да разбърквате.

Кипнете водата и захарта до 118  ͦC. Щом температурата достигне 115 ͦC, започнете да разбивате другите белтъци до получаване на мек сняг.

Щом захарта достигне температура 118  ͦC, налейте я при яйчените белтъци. Разбъркайте и оставете меренга да се охлади до 60  ͦC. Сега го прехвърлете при бадемовата смес. Напълнете сладкарски пош с полученото тесто.

Оформете кръгове с диаметър 3,5-4 см на 2 см отстояние един от друг. Не забравяйте да сложите на дъното на тавата хартия за печене. Изчакайте 30 минути, преди да сложите тавата във фурната. Ще забележите, че се е оформила коричка.

Загрейте предварително фурната на 160  ͦC. Печете в продължение на 16 минути, като за това време е необходимо на два пъти да отворите и затворите вратата. Извадете готовите черупки.

Ако забележите, че крачетата на черупките са неравномерни, съветваме да печете на леко открехната врата.

 

Стъпка 3: Слепяне на френските макарони

Напълнете пош с малиново сладко. Сложете обилно количество от него върху половината черупки. Изберете сходна по големина черупка и слепете френските макарони.

 

Финал: Съхранявайте макароните в хладилник през следващите 24 часа. Извадете ги 2 часа преди сервиране.

 

 

Bon appétit!

 

Все още няма коментари

Коментирай