Désirée, вкусът на любовта

Нямаме универсална рецепта за любов, но направихме френски макарон, в който е много вероятно да се влюбиш!

Ако си любител на екзотичните дестинации и смел дегустатор, те каним на гурме пътешествие.

Крайна дестинация: френски макарон Désirée. В превод от френски името означава "желана", "обичана" - усещане, което ни държи над земята, а понякога и в облаците.

Съставките на новия ни френски макарон са истинско кулинарно приключение. Готови ли сте? Започваме.

 

Дестинация 1
Нещо познато: ЯГОДИ

Едва ли има някой, който не ги обича. С ароматния си сладък вкус, ягодите са най-популярният плод в света. А може би и най-романтичният.

Сещате ли се за онези летни вечери, които завършват с шампанско и ягоди? Ммм, ето това имаме предвид.

 

Дестинация 2
Нещо непознато: РУБИ ШОКОЛАД

Колко вида шоколад познавате? Ако изброявате до сладост познатите три рзновидности - натурален, млечен и бял, е време да се запознаете с новия четвърти вид - естествено розовия руби шоколад, създаден преди едва около година от Калебò (Barry Callebaut). Наричат го революционен и истинска сензация, може би защото от откриването на последния шоколад - белия, изминаха повече от 80 години.

Тъй като по трациция в Chez Fefe приготвяме макароните с ганаш от белгийски шоколад (Barry Callebaut), нямахме търпение да опитаме новия руби шоколад. Да, приключението определено си заслужава!

Новият шоколад е с нежна текстура, сладък, но не натрапчиво, с приятна киселинност и аромат на червени горски плодове. Още една добра причина да го съчетаем с ягоди.

Уникалният за шоколад пепеляворозов цвят е получен естествено, без добавяне на оцветители. Приготвя се от какаови зърна "руби", които растат в Бразилия, Еквадор и Кот д'Ивоар.

 

Дестинация 3
Екзотиката на Изтока: ЮЗУ

В рецептата ни за любовен макарон не влиза забраненият плод, а далечният източен юзу (или юдзу). Познат още като "японски лимон", юзу е азиатски цитрус, който се отглежда предимно в Япония и Китай.

Той е екзотичен микс между лимон, мандарина и грейпфрут и е доста кисел. Плодчетата му са големи колкото мандарина, но не толкова сочни и са пълни със семки. Всъщност семките са повече от сока. Това и фактът, че докато едно дърво даде плод понякога минават 18 години, прави юзу изключително скъп.

Заради характерния си аромат и тръпчив вкус решихме, че юзу ще е идеален да балансираме вкуса на Désirée. Още повече, че сокът му съдържа 3 пъти повече витамин С от лимона.

Любовта често има тръпчив вкус, така че добавяме няколко капки...

Понеже в България плодът юзу е все още непознат, освен под формата на ароматни есенции, поръчахме от чужбина истински 100% натурален сок за любовния ни макарон. Беше цяла инвестиция, но... любовта изисква жертви:)

 

Дестинация 4
Екзотичен аромат: ЧЕРЕН ПИПЕР САРАВАК

За финал добавяме щипка гурме пипер Саравак - любимият на много гурмани и chefs в цял свят. Има защо: пиперът от о. Борнео, Малайзия има изключително богат аромат с какови, дървесни и плодови нотки.

Вкусът му е по-мек от този на познатия ни черен пипер, така че не очаквайте да усетите лютивина, а се насладете на прекрасния му аромат. Пиперът Саравак е по-скоро послевкус в макарон Désirée. Онази щипка пикантност, която разпалва сетивата за още и още... любов и френски макарони.

 

 

 

*Макарон Désirée е лимитиран вкус за Св. Валентин, който няма да поддържаме в наличност след празника.

Все още няма коментари

Коментирай