История

За макароните

история на френските макарони

Историята на макароните започва през VIII век в манастирите във Венеция. След женитбата си за Катерина Медичи, Анри II ги популяризира и във Франция. В началото те били просто бадемови курабии, без специфичен пълнеж и цвят. През XIX век, те започват да се предлагат като две бадемови черупки, с пълнеж от сладка, ликьори и подправки.

Възходът на макарона в наши дни идва през 90-те години на XX век, превръщайки го в кулинарна култура от Лондон до Токио.

Chez Fefe

Chez FeFe е първият в България бутик, специализиран в направата на френски макарони.

Убедени, че всеки има правото да се докосне до висшия пилотаж във френската сладкарска школа, ние приехме предизвикателството да създадем макарони, следвайки напълно френската кулинарна доктрина. Започнахме през 2015 г. в откритата кухня в бутика на Солунска 12, а от края на 2018 г. приготвяме най-финия френски десерт в модерна лаборатория за френски макарони. В рецептата ни за френски макарони всичко се прави бавно, с внимание, по традиционния начин - черупки изцяло от бадеми, пълнеж от класически ганаш от чист шоколад и аромати само от плодове и цветни води, без овкусители и консерванти.

Освен 26 вида макарони, при нас може да опитате млечни шейкове с макарони, селекция чайове от цял свят, включително японския чай матча и мнооого ароматно кафе.

Chez Fefe ще направи кетъринг за вашите лични празненства и корпоративни събития със специално разработени за Вас вкусове и украси. За конкретни параметри и вкусове извън менюто, моля пишете или ни се обадете.

Съставките

Тайната на добрия френския макарон, е че в него няма тайна!

Макароните ни се правят ръчно, като всеки един преминава поне 11 пъти през ръцете на майстор-сладкаря, преди да достигне витрината на бутик Chez Fefe. Това, което различава макароните от всички останали сладки изкушения е способността в една хапка да се събере вкус балансиран, но и толкова наситен, че да завладее изцяло сетивата. Този запомнящ се вкус се постига единствено след безкомпромисно подбиране на всички продукти и използване само на естествения аромат на плодове, цветни води и масла.

  • Фино смлени бадеми за черупките
  • Натурална ванилия на шушулки от о.Мадагаскар
  • Маракуя от Тайланд
  • Шамфъстък от Иран
  • Портокалов цвят от Италия
  • Карамел, приготвен в нашата кухня
  • Белгийски шоколад
  • Масло от българска маслодайна роза
  • Плодове според сезона